Sunday, December 18, 2011

citer tentang freemason..(again??)

sana sini orang dok pakat citer sal freemason nih...freemason tu la..ni la....ok disebabkan ramai sangat da dok ulas sal benda tu so aku malaslah nak citer lebih2 agi coz aku pun bukan updet sangat pengetahuan aku sal iluminati ke freemason ke benda ni....cuma ae tu masa kelas kitorang wat presentation kawan aku ad wat research sal benda2 camni n dia cakpa lau nak tao lebih lanjut klik je perkataan the arrivals...
kat sana insyaallah korang akan jumpa apa yang korang nak tao sal budaya haram ni....tapi diingatkan!!!!
anda haruslah menguatkan iman anda semua sebelum tengok lam tuh....aku pun xtao nape tapi tu la yang kawan aku peasan..tetibe je aku rase seram sejuk so aku xbukakla..n aku xlehla nak gtau kat korang suma apa isi kandungan tu sebab aku sendiri pun xtao...tapi bila pkir2 balik betollah kan...cuba tanya diri sendiri apa kita da sedia ke nak tengok sal benda2 camni??xramai yang sanggup..termasuk aku...so aku give up awal2....
anyway...aku taip blog kali ni bukan nak citer serius sangat sal benda tu...cuma apa yang aku nak citer yang sebenar benarnye adalah......ni!!

                                 

pernah nampak x anda semua????trend terbaru kot..bebudak semua dok pakat sangkut atas leher masing2...atau pernah x anda semua dah terbeli atau ada niat untuk beli????aku nasihatkan pada semua tolonglah jangan beli....bagi yang dah terbeli tu nak wat cane ag kan??buangkan jela....series aku cakap ni....sebabnye ni adalah senjata terbaru orang freemason untuk menguji akidah kita. sekali lagi....da2...aku da start dengar da antara korang yang sebut huh..not again?? ada jugak yang akan kata aku ni paranoidla...seriously...aku bukan nak kutuk bangsa aku sendiri..but this is it!!susah sangat nak terima kebenaran yang dah sah2 depan mata kita..sebab tu lah ramai sangat orang melayu kita yang dah hancur sekarang ni..jangan dok salahkan orang lain..cuba belek diri sendiri gak...lao x kita yang membuta tuli buat keputusan benda xkan jadi gak...ok lah aku kat sini xmo citer banyak2 nanti kang merepek sal len plak...pape pun...korang tengokla dulu link ni...http://haiyumhaffiz.blogspot.com/2011/12/rantai-burung-hantu-haram.html?m=1#comment-form
naahhh...tu dia...da baca da??aku nak korang baca dulu statement dia then baru baca komen aku kat sini coz apa yang aku  nak tulis skang ni hanyalah komen2 terhadap pengomen yang mengomen kat lam blog tuhh...(cam pelik jer bunyinyer...xpe2..cuba faham kn leklok)

da baca da anak2 semua??ok..now its time 4 me to point out my comment....firstly aku baca post dia aku terkejut tengok komen2 tu....aku xsangka tol ada gak yang bagi komen negatif setelah maksud yang baik diperceritakan....macam2 komen yang makin lama makin aku skroll kat bawah...malah ada yang lebih melampau lagi bila ada hamba Allah yang cakap nilah pikiran orang melayu yang xopen minded...sikit2 nak dikaitkan ngan freemasonla..iluminati laa....astagfirullah..aku hanya mampu mengucap lam hati je coz masa tu seriously darah aku dah mendidih sangat,,,,

tolongla derr....kau kata kami orang melayu xopen minded coz cakap benda tu xleh nak pakai coz menyerupai sembahan kafir laknatullah...maknanye ko still berkeras nak pakailah...konon2 nye comella rantai camtu kan..(xcomey langsung bagi aku)..and sori kalau aku kasar tapi seriously aku cakap disebabkan orang macam kaulah derr yang wat orang melayu Islam hanya tinggal jadi orang melayu jer.....sebab sikap orang melayu yang terlalu open minded la IFC tu ditubuhkan!!aku lao isu2 camni memang panas..sorilah tapi aku xleh nak berkompromi lam hal ni...sebab aku terkesan sangat bila tengok orang melayu kita sekarang ni..aku jadi takut sangat bila fikir sal nasib kaum aku....kiamat da nak dekat sangat da...tapi sekarang ni macam2 perkara yang timbul yang menguji iman kita sendiri...tolonglah jangan cakpa sembarangan...

ada jugak yang cakap ''xpela lao pakai rantai tu sebab kita xde niat pun nak ikut agama dorang,...untuk suka2 jer...sebab cantik...''...ok ni aku nak terangkan lagi yang dah menyuluh tu...korang nampak kan tuan punyer belog tu da tunjuk gambar2 camtu untuk upacara keagamaan dorang....contohye gambar ni..


lagi..




haa..celik mata korang yang sememangnyer tercelik tu...tolongla awak2 suma yang naif....duhai sayangku suma...da terang2 gambar tu menunjukkan unsur2 pemujaan kan...nape still berkeras agi nak pakai ni??hurm.??owh....maybe coz kami ni bukan ustazah or ustaz yang bertauliah untuk menegur....ok..skang ni aku nak korang cubalah adaptasi kan nilai2 murni dalam video yang aku sediakan ni untuk topik kita skang n...
alaa....susah nak cari la plak...xpe2..korang tekan je SINI...
da tengok da??ok...skang ni...aku cabar korang suma yang kata pakai rantai tu dibolehkan xkisahla dengan niat ke x...aku cabar korang pakai rantai sal*b lak..xpun rantai patung b*#ha kat tengkok korang tu...aik??asal lak xleh??kan korang sendiri yang kata boleh asalkan kita xde niat nak ikut agama dorang??so apa komen korang skang ni??


pastu ada lak yang kata kita ni paranoid kalu pikir suma benda melibatkan freemason ngan benda2 kafir..adoyai...untuk pengetahuan anda suma kat lua sana...yess...actually hampir suma benda skang n da dimonopoli oleh orang2 kafir laknatullah...xkisahla dari sehebat2 internet..hinggalah seremeh remeh slua kecik tu da hampir sumanye dimonopoli oleh dorang....lagu yang korang suma dok dengar syok layan jer...lagu2 lady gaga,,justin bibir...korang da tau kan sape naungan dorang??tapi kita xterlepas untuk kena tempias keseronokan dunia yang mereka cipta...aku pun cam korang jugak..pakai barang2 dorang..makan minum air tangan dorang...even skang ni pun aku pakai teknologi dorang...dah memang tu niat asal dorang yang sebenarnye..dorang memang nak kita suma ni lalai lam permainan dorang...terpengaruh ngan fantasi yang dorang cipta..tapi kita leh amek jugak kesempatan atas permainan dorang ni...dorang xsedar yang dalam kelicikan dorang cipta benda2 untuk melalaikan kita..kita da amek kesempatan ngan menyebarkan info2 yang berguna untuk sesama kita para muslim...kekejaman dorang da terpampang dalam alam maya yang dorang cipta..kita tau mengenai info2 islam pun ikut teknologi yang dorang cipta gak....see what i mean??xsalah lao kita pakai barang2 dorang untuk memanfaatkannyer..cuma barang untuk pemujaan dorang xusahla kita ikut ye anak2 ku??kita semua da terlampau hanyut da dalam mainan dorang..tolonglah suma..WAKE UP!!
bangkitkan diri kita...jangan terlampau leka..dunia sekarang da xmacam dulu dah..dah terlampau banyak sangat dugaan dan ujian yang kita perlu hadapi.....semoga kita umat Islam bersatu teguh...jangan hanya melihat dari 1 sudut sahaja...pikir balik and gunakan Akal yang diberi untuk menilai...as salam...

notakikilala : aku juga manusia yang lemah dan mudah alpa dengan suma dugaan..malah aku juga tidak terlepas dari membuat dosa lam kehidupan sehari2..namun aku masih lagi disini untuk menasihati korang..andai kata korang tidak menghiraukan aku dengan berkata aku masih lagi mentah dan belum betul2 suci dari dosa untuk korang terima pakai....terpulanglah....sunnah rasulullah saw juga ada mengatakan ''sampaikanlah ilmu walau hanya satu ayat''...lagipun kalu nak tunggu ilmu betul2 penuh di dada maka xkan ad sapelah yang boleh memberi teguran sebab ilmu Allah lebih luas dari lautan...





Thursday, December 8, 2011

mamat ensem ngan amoi annoy + sengal

malam yang dingin ni aku berseorangan seperti biase nye. kebosanan yang melanda membuatkan aku teringat kembali kejadian hari ni. lantas aku pun on kan blog dan membiarkan jari jemari ini menaip setiap patah perkataan yang terdetik lam akal fikiranku hari ini....(seriously xtao nape ayat aku jadi berbunga pelik hari ni..kehkehkeh)

tengah hari tadi demi perut yang tersayang yang telah menghiburkan aku ngan lagu 'hotel california' aku pun melangkah jua ke kafe fakulti....melihatkan lauk yang hanya tinggal sejenis je aku pun menguatkan semangat untuk mengambil nasi jugak.bilamana je nasi tu sampai ke mulut.....perrghhh....xmasak kot!! tapi disebabkan aku da melabur rm3 untuk nasi ngn lauk je..so aku pun makanla gak..sobsobsob....
pas makan tu tetibe je ase loya n mual sangat. maybe sebab nasi yang mentah tu kot. kitorang puas mencari punca sebab munasabab nape nasik tu leh jadi camni coz pas je kawan aku wat report kat tokey tu and dia tukar nasik baru..nasik tu da jadi terlebih masak la plak....'garing' sangat nasik 2...haih..macam2 la mak cik indon ni....dsebabkan mak cik indon ni gak aku terpaksa melaburkan lagi duit aku untuk beli air nescafe o' ais....maka disinilah segalanya bermula...

orang yang beratur xla panjang sangat cuma aku ase malas nak masok beratur coz kat tangan aku pun cuma air nescafe bungkus je pun masa tu..agak2 lam 4 ke 5 orang la yang bratur masa tu and sumanye amoi2 belake....aku pun ngan niat bergurau n cuba nasib gi la cuit sorang amoi yang dulu memang kitorang agak rapat r..nama dia ching(bukan nama sebenar). aku cakap r kat dia mintak tolong dia bayarkan air aku tu. masa tu aku tengah wat kuar duit da.standbay kot2 dia nak tolong bayarkan so xyahla aku beratur panjang kan...(walaupun hakikat sebenar xpanjang sangat pun ). pastu ngan nada angkuh ngan sombongnye dia cakap XBOLEH!! pastu dia boleh g pusing belakang ngan nada serius nye and cakap2 something kat kwan2 dia lam bahasa cina dia tu then dorang gelak2.aku lak terkebil kebil tengok reaksi dia camtu...dusshhh!!!!panas je ase muka aku pastu...angin kot!aku xheranla lao dia xnak tolong bayarkan pun...seriously aku x hard up pun...so xyahlah la wat muka kerek camtu...agipun aku memang nak tegur dia sebab kami memang lama sangat da xbertegur sapa. sebelum ni banyak kali gak la aku try tegur dia tapi dia leh wat buta + tuli je..aku bukan nak berkasar ke apa tapi seriously tu yang c sengal tu wat kat aku.bayangkanla aku sebelum ni aku dok belakang dia pangil nama dia tapi haram dia x berpaling pun.nak kata xdengar aku ase sore aku ni da cukup kuat da.pastu dia boleh stop and berpaling kat belakang.aku pun ngan kurang cerdiknye sengihla kat dia tapi dia boleh wat xnampak aku yang tol2 depan dia sambil terjongket2 cari kawan dia...aku yang besar gajah ni xnampak plak..pastu aku pun sambung perjalanan ke kelas tinggal dia sorang2 then aku jumpa kawan aku ni. nama dia Ruben (bukan nama sebenar) bangsa india..dia tegur aku dulu then kitorang jalan sama2 ke kelas...pastu amoi tu datang n tegur si Ruben sorang tanpa tengok pun aku kat sebelah pakcik 2....sioot giler kot perangai dia...ok fine maybe dia marah ngan aku kan.tapi masalahnye dia wat camtu kat suma melayu!!bila tiba time nak wat assignment budak2 cina ni dorang akan incharge bahagian paling susah and cakap biar dorang wat sendiri yang tu..kami budak malays ni cuma buat yang simple2 then bila da siap baru jumpa and compile kan suma jawapan....xde maknanye nak jumpa discusion ke apa...xde langsung...bila siap je da jumpa....then antar repot kat our lecturers..

aku dengar budak cina kata kat budak melayu ni PEMALAS n XLEH NAK DIHARAP!maknanya useless lar... hah! and dorang tu??yepp..aku mengaku sebahagian dari budak melayu memang malas tapi how bout chinese??dorang sedar x kelakuan dorang yang sangat2 pentingkan sikap perkauman tu lagi la menyakitkan ati kami??aku xtaula kalu kelas korang cane tapi seriously kami lam kelas sebal giler kot ngan dorang suma....KUANG AJA sangat!!aku kat sini bukan nak tuduh tanpa bukti sebab tu da dikira fitnah la kan..ni based on proof and the witness is our malay student...apa yang paling aku geram sangat ialah sikap dorang yang xreti2 nak beradab ngan guru.selalu je lam kelas kami ni,,time lect kat depan dorang bukak citer kat belakang..lao pelan2 xkisahla kan sebab kami pun camtu gak..ni lao da sore pun lebih tinggi dari lecturer sampi lecturer aku yang mhamil tu pun termengah2 nak stopkan dorang..memang melampau sangat la tu kan...tapi sebenarnya xsuma orang cina camtu coz sebenarnye ada ramai ag non malay kat luar sana yang beperkerti baik...cuma jumlah minoriti ni la yang wat kami suma amat sebal ngan anda!..(anyway..lam kelas aku majoriti kot!)

lepas abes je kelas aku naikla bas kolej gi main campus memandangkan duit lam beg duit tinggal rm2 je lagi..nak topup pun xcukup..aku jalan jalan jalan jalan.....sampai la kat bank and pas draw lebih kuang rm100 aku blah ngan ati yang senang n berbunga bunga..lalalalala....
tengok2 kat lua tu cam nak hujan je..gelap semacm..lantas langkah kaki ni dipercepatkan ke bus stand kat depan yang jaraknye lebih kurang kira2 300 meter....elok je kaki aku melangkah masok lam bus stand tu..hujan pun start mencurah turun..mula2 rintik2 ag so not bad la since aku dok hujung tepi bangku tu xbape nak kena sangat...tapi makin lama makin kuat la plak hujan nyer....bas kolej lain nampaknye da sampai untuk amek and turunkan penumpang masing2...ekceli sistem bas kat UPM ni pelik cket..tapi xpela...nanti bila da ada masa lain aku akan citer coz asenye panjang gak uh nak wat citer sal bas upm n...silap2 boleh wat satu post ag..so xpela..kita postpone dulu citer tu...later aku citer k..
ok berbalik pada kisah tadi...haa...bas kolej len da sampai tapi tidak bas kolej aku...so kenalah tunggu bas agak2 lam setengah jam jugak la...
sementara tu keadaan aku da sejuk sangat da samapi ketar2 coz hujan makin lebat...kat bus stand tu ada2 buah pondok....lam pondok pertama aku sorang ngan sorang mamat saleh ni....dia tegur aku then kitorang pun borak2 ringan camtu jela..tapi aku banyak senyap and angguk selain kata yes no je la coz aku xfluent mana bi nieyh..haha..
sementara tuh kat tepi pondok aku ni yakni pondok satu ag terdapat sekumpulan student yang baru abes klas kot...dorang dok wat kecoh belah sana while aku yang kat belah cni dok tao sebut sepatah perkataan ni je..sejuk sejuk sejuk sejuk...tiba2 je mata aku terarah kat sorang guy n...dia dok kat pondok yang 1 ag tu la..aku da mula ase semacam da....pastu mulalah mata aku ni meliar carik kawan dia tu...coz ekceli aku da lama da usha sorang mamat ni...eh,,xnakla guna perkataan usha..cam gedik je...x, sebenarnye....hurm....ntahla..susah nak cakap apa sebenarya tuh...citernye cmani..
                                                   

                                ************************************************

aku mula mula nampak mamat sorang ni bilamana dia dok sebelah aku lam bas. masa tu ekceli mood aku tengah down coz ada something happen then tetibe je dia datang dok sebelah aku.so aku pun tolehla pastu aku nampak ada sorang mamat yang muka dia sebijik cam dia nieyh....

             

serius doe...aku xtipu..muka dia memang sama xcept muka mamat tu lebih kecik dari zahiril ni..pastu tiba2 je kuar pkataan DAIM dr mulut aku n since that aku panggil dia DAIM....n pastu aku mula terserempak ngan dia kat mana2 je....trutama kat kafe...tapi seriously aku xde pape perasaan pun k kat dia even sampai skang pun...aku cuma tertarik nak kenal dia ngan lebih dekat coz bagi aku muka dia sangat la sweet and manis...=D
aku selalu perasan gak yang dia selalu kuar ngan sorang ag mamat ni..kawan dia la tu kot....
sebab tula masa kat jumpa kawan dia kat bus stand tadi aku da start cari si Daim ni...tapi xde plak...then bas pun datangla and aku cam biase wat muka selamba je gi redah hujan and rebut tempat feveret aku..kat depan sekali..hehe...masa tu xramai agi orang yang naik so aku pun pandanglah sekor budak yang naik bas tu sampailah mata au tertumpu kat sorang ni....DAIM!!!and rupanya kat situ gak aku kenal dia upenye budak chemical engineering...fuuhh...terbaik arhh...
pastu bila je sampai kat kolej kena redah hujan sekali ag sebab nak masok lam kawasan kolej aku...balik2 je aku mandi,,then solat...sebelum tu aku sempat panaskan air n bila je siap aku dok depan lappy melangut cek2 fesbuk then bukak blog sambil ditangan aku ni adanye semug kopi panas and lam piring lak ada biskut kering...jadilah untuk dinner malam ni....hehe...peace..out lu..salam..

Sunday, December 4, 2011

hot guys!

salam suma!
k la...disebabkan da lama aku xupdate so kali ni aku bercadang nak update sal artis feveret aku...hehe...
to be truth..aku sebenarnya x bape nak minat artis martis ni...xkisahla dorang hot ke membara ke panas ke feymes ke...kalu aku da xminat tu...hurm...
tapi tipula kalu aku kata aku xminat artis langsung...ada...and jujurnye...sumanye guys!hahahaha....
kali ni aku nak pekenal kan kat sape2 yang bace belog ni....idaman ati ku..heh..
mula2 sekali paling aku minat + xleh lawan ngan sape2 is.........................mamat n....


peter gene hernandez atau korang lebih kenal dia ngan nama bruno mars
apa? xkenal?adoii....yela aku akui kat negara kita ni mostly girls fanatik kat korean guys. sampai ada antara korang yang da fasih sangat da cakap bahasa korea ni...ada kan?eleh...xyah tipula...aku dulu pun pernah gak camtu bukan xpernah. cuma skang ni aku da xbape nak masok sangat ngan korea2 ni...ni suma sebab aku da dibasuh dicuci otak disedarkan ngan sorang lagi yang akan aku kenalkan pasni....dan ada sebab utama yang len tapi yang tu xyah kasi taolah..segan aku..hehe...
anyway aku memang sangat adore kan diaa...SANGAT! bagi aku mamat ni hampir memenuhi ciri idaman perempuan...seriously! sore dia tuh..fuuhh...and paling best dia memang faham sangat jiwa aku ni..apa2 je lagu dia nyanyi selalu je tepat pada masa perasaan aku time tu. kadang2 aku rasa dia cam nak pujuk aku jerk..haha..
what??bosan sal citer bruno?memang kipas susah mati korea la ni?ok korang suma..skang ni aku nak tanya...apa yang korang adore sangat ngan korean guys?sebab muka dorang cute camni?


atau ni?


or girl like her?


or her?


tapi korang sure ke ni betol2 dorang?means....real ke ni?atau baru je pas gi jumpa doctor untuk tukar rupa? aku xnak cakap banyak la...korang klik je sini <== yang mana korang maybe akan jumpa something yang maybe ubah persepsi korang kat artis korea ni....x..aku bukan kondem korang yang minat artis ke hape...tidak sama sekali sebab aku pun xtipu yang aku memang sangat sukakan kulit dorang yang sangat cantik tu...ase nak sentuh je pipi dorang ni tapi tu la...since aku dah didedahkan ngan kebenaran camni aku jadi susah nak minat kat dorang...tapi aku xkisah pun sebenarnye apa korang minat.terpulanglah pada individu masing2..aku akui aku pun suka ngan lagu2 pop dorang..best kan?aku cuma nyatakan pendapat aku je...sebab maybe citarasa aku xsama ngan korang...aku lebih suka yang pure...hehe

ok xnak citer sal ni dah...kita masok kategori lain plak..
selain dari my mr hernandez kat atas sekali tuh....ada 2 orang lagi yang menarik perhatian. dorang ni bukanlah artis terkenal waima selebriti2 yang slalu kuar masok paper or magazines....dorang ni sebenarnye hanyalah insan biase yang dikurniakan bakat semulajadi yang membuatkan kita tidak terlepas untuk menghayati maksud dorang sebenarnya 
presents to you..
.jeng jeng jeng....

its him!! zackzukhairi...
most of u da tao kan sape dia??wah...aku memang kagum la ngan dia..ntah  dari mana dia dapat idea untuk hasilkan penulisan yang sangatla terbaik bagi aku....tapi aku memang xcuba nak tiru cara dia la...cuma dia adalah penyebab kenapa aku wat belog ni...sebabnya...aku suka dengan cara dia ekspress diri dia ngan cara yang sempoi and jujur bagi aku....lantas..aku wat keputusan aku wat belog sendiri yang mana aku turut mengekspresikan diri aku lam penulisan..=)..korang lao nak kenal dia ( bagi sesiapa yang xkenal la boleh klik atas nama dia tu) 
and paling aku kagum sal Z is that he is sooo humble which everyone can be friend with him without any doubt...dia langsung xmenyombong even dia feymes giler....cuma..kadang2 datang perangai xleh blah dia yang sangat perasan tu...hehe...

now its time for hot videologger...
            


mat luthfi!!
seriously he is suppperr slumber!haha....aku memang xtahan gelak tengok muka selamba dia yang bagi aku sangat comey tu...

korang lao tengok video yang dia wat tu memang bantai gelak r...tapi gelak pun gelak jugak...ekceli dia lebih memberi nasihat lam bentuk santai camtu...lao korang perasan lam video dia misti ada nasihat yang terselit n i love all them!!try cek la kat u tube ada jer video dia..tapi sayang sangat sebab dia da privatekan most of his videos sebab sape ntah gatai tol gi hack...cian sangat...sob sob....biaselah orang femes memang nasiblah kan....

asenye setakat tu jela coretan aku kali ni...ni pun dah berdepa sangat da sampai korang pun da xlarat nak baca da kan?ok ak paham.. k daa.....(xleh cakap bye coz haram kot )

p/s : minat2 gak tapi jagalah jangan sampi fanatik sangat sebab xelok kita terlampau minat kat sesuatu hingga lalai akan keadaan sekeliling....kann?
anyway....zack dok sebelah blok ni je pun...slalu usha dia dari jauh n pernah gak terserempak banyak kali...hehe..suka2...

Tuesday, November 22, 2011

makna kehidupan

                                  


                          Life is about trusting your feelings and taking chances, losing and finding happiness, appreciating the memories,learning from the past, and realizing people change


kadang kala kita perlu keluar dari zon selesa yang kita duduki sekarang untuk merasai pahit manis ranjau kehidupan. dengan cara itu kita akan belajar tentang makna kehidupan sebenar. sakit,gelisah,semuanya pasti akan terasa pada permulaan namun insyaallah jika kita tekad dengan niat kita, usaha kita pasti akan dipermudahkan olehNya. mungkin juga zon itu tidak mampu untuk menanggung rasa ingin tahu kita terhadap dunia luar.mahu atau tidak kita harus keluar.lambat atau cepat.semuanya bergantung pada kehendak diri selain keizinan Allah...


Life is filled with happiness, sadness, tears, smiles, laughter and other emotions but when life gets you down, just be strong about it and keep your head up high and have faith in all things in life. Always remember: God is at your side, always.


kadang kala kita tidak menginginkan apa yang sudah berada dalam genggaman kita tercicir mahupun direbut oleh orang lain. namun kita terlupa...secermat mana pun kita menjaga benda itu..jika kita tidak ditakdirkan untuk memilikinya cepat atau lambat Allah akan mengambilnya dari kita.pada masa itu mungkin kita akan terasa sesuatu yang pahit sangat namun percayalah...yakinlah pada diri kita yang kita mampu untuk bangkit semula menghadapi dunia yang baru. selagi kita masih berpegang pada yang Satu..insyaallah...Allah sentiasa ada untuk kita walau di mana sahaja kita dan bagaimana keadaan kita...




notakakibuku:Trying to forget someone you love is like trying to remember someone you never met...Sometimes what you want isn't always what you get, but in the end what you get is so much better than what you wanted...

Thursday, November 3, 2011

penyesalan..=(


aku cdey!!tadi aku dapat result last paper...and from the 7 subject....2 of them are failed! paling malang...subjek2 tersebut adalah bkaitan ngan fizik!adoyai...aku mula2 dapat yang fail 2 aku ok ag la sebab yela memang subjek tu aku lemah sangat..da la xpaham pape ntah yang lecturer ajar...cuma aku terkilan gila bila dapat result yang satu ag tu...aku cuma xrasa yang aku patot fail sebab aku berusaha sangat untuk subjek ni sebab aku da start sukakan subjek n....aku wat latihan...even banyak yang aku xtao n lambat cket than others but i know im push hard....but still...

haih......sape xcdey kan...pastu lecturer aku nama dia Dr K pun bagila nasihat..then baru semangat aku pulih cket...maybe btol kata dia...perbezaan antara yang FAIL ngan A cumalah EFFORT!!
mula mula aku salahkan cos yang aku ambek...yela aku kan budak hayat..so bila aku masok dunia fizik ni mana boleh nak go on...pastu doc K pun wat perbandingan..rupanya..ramai yang dapat A xambik pun fizik...aduhh...terkena ag nampaknya aku ni...masa lam kelas tadi kiranya aku down sangatla...pastu doc K pn bagi nasihat...xpe2...maybe masa n masa terburuk kita..mana tao kot kot pasni kita akan dapat better dari ni...xmustahil orang yang gagal lam test pertama boleh berjaya kat final...bila aku dengar..sejuk ati aku n...=)
dia gak bagi nasihat yang kalu kita xminat 1 subjek tu tapi kita kena amek gak..then cara dia cuba studi dulu subjek tu b4 masok klas....spend time about 1/2 hour untuk belek2...baca perlahan lahan...then kita dapat faham cket2....so xdela masa lam klas nanti kita tido atau bosan sebab kita at least da tao cket2 basic yang nak diajar tu...dari yang xpaham kita boleh cuba untuk faham sebab bnda tu sebenarnye kita da baca awal2 lagi kan?

doc K cakap dia da praktikkan cara n since SRP (lao kita PMR la) ag n hasilnye....kuarla graduan PHD from OXFORD....my mdam DR  K.....
insyaalllah aku pun akn cuba cara ni gak...manala tao kot2 menjadi formula n...tapi paling penting and utama sekali....ATTITUDE...lao xde benda n memangla xkan menjadi hasil usaha kita..then kita TAWAKAL...so hasil usaha kita nanti akan diberkati olehNya.....insyaallah...

notakakilima: penyesalan akan tetap tinggal menjadi penyesalan......lupakan yang lama and bukak buku yang baru..insyaallah kita akan temui sinar yang baru...aminn...=)

Tuesday, November 1, 2011

bila budax gedixx berc0ret-c0retan





olla!!..name saia speka..hehe..saia la yg mengedit blog c y0ng nieyh..mkl0m la y0ng nieyh 'busy' sgt nuck edit2 blog nieyh..cehh..>pdhal x reti<...d0yai mati gua..>_<..hehe..saia ade blog gak..http://serabaiserabutselekeh.blogspot.com/..cehh..nk pr0mote blog lak..haha..ape uh org kte..alang2 sel0k pekasam?...sewaktu dngn nye la yewr..phm2 je a..ke x phm? ish3..nieyh kes berat da nieyh..rujuk buku peribahase yewr..klo x ta0 gk rujuk r tenet..skg nieyh an zaman click2..just with a click the w0rld already in ur hand..cewahh..ayat x ley bla sungguh..kalah pm nieyh wehhh~~~ ectually nieyh blog akk sedare saia..nur azmiera...saje nuck menc0nteng blog dye jap..yewr r dari biar kosong tnpe new p0st better r saia memen0hkan ruang p0st nieyh n kate2 emas nieyh..ahaha..geli den membac0 nyewr..nk tgk pic saia ade nieyh ha kt ataz uh..hehe..0mel an? hehe..jangan la puji seyh..kembang kang segale yg x pat0t kembang spe nk tgg0ng? ahaa..cehh pasannye la..mke x seberape nuck kate 0mel? sumpit!!! memang tipu sunat r 2 der..haha..saia nieyh tader r 0mel angat..p cun 2 ade r..haha..sengal~~..saia suke b`cakap..nk ta0 lebey lanj0t tnye la y0ng yewr..huhu..sejak bile pggl y0ng p0n i`m really2 c0nfuse..cume nuck ckp kt cni..gelaran y0ng uh mmg sesuai n k.miera..haha..serasi gitu!..ce kite tgk bile la y0ng nuc mengapdet post nieyh..c0nfirm2 2 bulan akan dtg..haha..dasar lazzy girl..

Monday, October 31, 2011

dikaulah segalanya...=)

ehm ehm..kali ni citer aku ni agak tacing cket so pekata kita layan lagu sambil skroll kt bawah n..

ok..aku tao lagu n untuk ayah n ibu tapi kali ni aku lebih nak fkuskan pada kisah my mom...
PUAN ROSIDAH MUKHTAR
ekceli da lama aku niat da wat entry sal mak aku n tapi sebab banyak sangat masalahnye so banyak kali la tertunda hasrat aku ni. antara nye sbb aku ni bukan jenis yang suka sangat dok depan pc lama2...nak menulis 
 menaip lak bukannye ckit masa yang diambik...sebab bagi aku lama2 sangat pn xde pekdah nye...
ok berbalik pada kisah mak ak...then salah 1 msalah aku n ialah aku ni suka sangat melalut lebih smpi last2 melencong abes idea aku..haih...kali ini xde kompromi da. ak x kire! ak nak tlis gak sal mak aku...
alkisahnya camni...
hurm..................................ak xtaola nak start dr mna....hah cmni....mak aku ni masa dia muda muda dolu memangla cpt panas..siyes..aku dulu masa kecik kecik memang sehari xkna tibai ngn beliau memang xsah....ayat dia..masyaallah....dia xdela mencarut...xla smpi cmtu skali..cma ayta dia time marah tu memang pedas sangat...fuuhh...aki lak memang da nakal bebenor masa kecik dulu...aku admit aku dulu memang sangat degil n nakal...( sebab tu mak aku slalu pkul aku..hakhakhak)...masa dlu pernah sekali tu aku g umah kwan sekolah aku. masa tu aku balik sekolah kol 12 lebih tp mak aku balik kje kol 1.30ptg...kwan aku ajak aku g umah dia lepak2..(kecik2 ag da pndai lepak)...xdela..sje jalan jalan...kira nye memang jauh sangat la. arah pun bertentangan ngn arah rumah aku..tp sebab aku pk bila ag aku nak pergi so aku pn dok jela melangut umah dia.mana ad wat papepn...dengar dia kna mrah ngn mak dia adalah...pastu mak dia suh aku mkn skali kat umah cna msa 2 da kol 2 ptg...aku ckp ok la...otw balik rumah aku siap gelak2 ag ngn kwan aku tu atas basikal..aku dok kt blkg...smpi je kat umah xsmpt nk naik..mak aku trik aku dr lua umah ag then trus tibai aku....ap lgi..menangis skanla aku..tp 15 mnit pastu aku ok balik..siap leh relek ag depan tv..haha..n kes yang sama berlaku ag bila pg2 buta ag aku da merempit ngn basikal kecik aku tu ngn kwan2 aku yang len..ktrg siap men teng teng ngan kjar2 ag...masa tu mmg xigat rumah..biase r msa kcik2 kan..mana tao pape


n sekali ag perkara sama berlaku..balik jer umah aku trus kena tibai..haha
dulu masa kecik ak xrapat sangat ngn mak aku n..sbb aku pk dia garang sangat...so aku lebih rapt ngn abh ak yang mna lebih penyanyang..hehe..tapi pesen abah aku lak dia n bila mak aku nak amek tndakan dia xkan msok cmpur..dia diam jer...
dulu masa kcik kra aku xbpe ska sangat ngn mak ak...sikap ak mmg kuang ajaq la dlu sbb bla mkin besar aku makin pndai menjawab...aku memang geram la sebab pape yang jadi pun aku akn jdi mangsa kemarahan mak aku..even adk2 yg wat...smpi aku pernah berjanji lam at ak yang 1 ae nti aku akn kuar dr umah n xkan blik ag...kjam gler kan aku n???aku akui mmg bla ak pk blik sal 2 aku jadi mnyesal sangat
dulu msa nk msok alam matrikulasi...aku penah ckp kt mak aku yang aku akn pg n xkn wndukan drg sma ngn mudah...tp mak aku ckp yang bnda 2 xkn mungkin terjadi..ak ckp k..let us see...
masin mulut mak aku....shari je aku psah ngn dia...dah berderai2 aer mta aku...alahai...xcukup tisu rumet aku bg kt aku...haha..since from that tiap2 hari aku akn tpon mak aku tnya khabr....bnyak sangat mak aku berkorban utk kmi..siyes...mak aku rela xmkan hanya untuk bagi kami adik2 makn...kalu dia dpt makn tmpt sedp n kami xde dia akn sdya upay bgkus mknn dia wat blik....so kami dapt merasa..tp dia ckit pn xambik..
mak aku kje biase je..kerani kt pjabat skolah...tp mak aku sedar gaji kerani bapela sangat...mana ckup lau nk tmpung kami adk2...so dia amek upah menjahit....mula2 dia amek upah menjahit je pastu lama2 manik plak...mmg bnyk tempahan yang dia tima trutama skali musim prayaan..org2 suka jahitan mak aku sebb kemas n cntik sangat. bayangkanlah....balik kerja kol 4 then kol 5 da ad kat ruang tamu menjahit smpi tgh malam...hari2 kje dia cmtu je...niat dia cma satu....nak bgi kami hdup ngn selesa.pkai bju cntik2...mkn sedap2..n dia nak sangat kmi brusaha bjya...dia sanggup wat papepn utk pstikan kmi bjya...pnah dia mntk ngn ckgu tk tgguhkn byaran sbb xmmpu nk byar serentak duit yuran...
bila aku msok u...da tntu2 bnyk sangt duit yang prlu...mak aku siap nak gadai barang kemas dia sedangkan dia sebelum n da bnyk kali gadai x tertebus...ae tu aku mtk laptop bru sbb ak xpnah ad laptop dlu.yg ad pn yg cazen aku punyer tp slalu jam...ak mtkla yang bru ngn mak aku tp ak da ckp awl2 ag..xksahla nk bla n ak mmg bhsrat nk gna duit pnjamn n utk beli..tp mak ak xbg...snyap2 dia ambek tmphan lebih utk jahit manik then duit 2 dia smpn...untk bilkn ak laptop...klula adk ak xpcahkn rhsia n..ak xkn tao smpi bla2...ak ckp kt mak ak...ak xnk duit 2..ckpla slama n mak da bnyak bkrban..ak nak dia rasa duit tu sndri...bialah aku tggu dlu..xpe..laptop 2 bkn ptg sgt pn.ak msih blh gna netbuk adk ak n....masa ak nk msok asrma..mcm2 dia bli utk ak..bg ak ckplah sbb ak n bkn mkn n paki bnyak sgt pn tp mak ak ttp degil..mcam2 dia blikan utk ak smpi adk2 ak yg len jeles...mak tkot kak lapr mlm2 nti ssh...mak tkot nti kakak nk g klas kang xckp bju...slalu je aku dengar ayt n kuar dr mulut dia...skg n mata mak ak da kbur akbt tlalu lma mnjahit...ad ktarak lam mta dia n she needs operation..tp dia sgup tangguh sbb nak pastikn dlu ank2 dia ckup skolah...
skg n tekad ak cma 1....ak nak blaja smpi abes then cri kje bsar...ak da pkat ngn adk2 ak...ak nk blikan mak ak keta bru..yg lma slalu rsak..then bru ak pk nk bli kta utuk ak..msa ak da kje..ak xkn bg mak ak sntuh ag poerlatan jhit mnjhit dia 2 n ak nak mak ak rehat..ckplah slma n dia nanggung derita....aku rsa ckpla stakat n je pnulisan ak kali n..da pnjng sangat da n pun...aer mta n pn da bderai2 da...ak chow dlu..salam..

Friday, October 14, 2011

wat ever

aku sebenarnya xde idea nak tulis tajuk dia apa...aku bab bab menulis tajuk ni memang kureng ckit...tapi kat cini aku ad citer la nak kongsi..perasaan sakit ati aku n asenye xleh nak kawal da tadi....haih....nasib baik la aku n bukan jenis baran.lao x memang da sah2 dorang suma kena sembur ngan aku tadi....
alkisahnya camni...tadi malam aku ad klas ganti kokurikulum..dah namanye waktu malam so xkan nak men kan?jadi fasi kami pun tugaskan group aku ni handle games untuk penuhkan masa 3 jam..aku pn excited gila ahh..dah kami memang plan awal2 ag games ni suma...tinggal nak wat je bila...malam tu aku ni kira bersemangatla....

Monday, October 10, 2011

panas!

assalamualaikum...
post aku kali ni memang aku wat atas panas aku la n...aku nak marah tol la....asal da banyak kali aku cuba bkak u spot xbleh?????katanya x wjud la ap la...haih...gramnye...!!!nak hrpkan broadband n ap la sangat..ckit masa ag abes la tuu......haih..

Wednesday, September 21, 2011

welcome to the new world =)

salam.da lma sangat da ak x update blog n. bkan apa..nak kata xde msa tu tpula kan lao da ae2 berpesbuk...cma msalah xde line internet n plus...aku mlas nk abeskn msa yang tlampau pnjang untuk menulis..hehe....
anyway...welcome to the universiti putra malaysia!!hehe...insyaallah lam 4 tahun n kat cnila aku akn bermastautin mencari sehelai kertas yang dinamakn sijil yang akan menaikkan pangkat aku kepada siswazah...hehe....
3 minggu aku kat cni..hurm..not bad la...cuma aku ada masalah ngn subjek je...physic kot...aku da 2 tahun da putus hbgn ngn subjek n...tp at last aku kna ambik gak..haih..nsib bdan...tapi ok la tu ak dapat ap yang ak nak....aku rasa for time being xde la ssh sangat.cma plukan masa untuk sesuaikan dri jer...sal subjek 'kegemaran' n lak...hurm..aku tpksa bertapak dari bawah lagi...org da siap 3 soalan aku masih lagi terkial2 nak faham soalan pertama...kalu nak diikutkan mmg la tensen tapi aku xnk pk sal sma tu...bak kata pensyarah ak...cubalah untuk mencintai subjek baru anda n 2 la yang aku sedang wat skang...kalu la aku dok pk sal stress n tensen mensen mmg giler r ak tp try to be positive...insyaallah...=)

notakakilima: epi dpat jmpa blogger hot kat cni...da la jiran blok lak tue..hehe..

Monday, August 15, 2011

kecewa..='(

dengar dari tajuk kat atas 2 pn da tao ap tpik yang aku nk bncng kali  n...(cewah...men tpik2 bgai la plak)..hurm...seriously kali ni ak rasa kecewa...atau...sdih..atao lebih tepat lagi ALONE!!!
aku kadang2 rsa macam da ptus asa da.depan orang len ak ceria.most of them..not most but all of them xtao msalh yang membelenggu diri ak n..aku xtao pda spe lagi aku nak mengadu...pada famili?x..drg xkan fhm msalah ak n.pada Allah SWT?ak malu...malu berdepan dan meminta lagi stelah begitu banyak dosa2 dan doa yang aku minta...ak malu pada Allah yang Esa...pada kwan pula?masalh n berpunca dari sinilah...akhirnya aku memilih ruangan peribadi aku disini untuk aku meluahkn rasa....aku nak lepaskan semua yang terpendam.lantakla.bkan ad org bkak pn blog aku ni. so aku bleh curhat sepuas at ak...
masalah aku sebenarnya start dari kesilpan aku sendiri.smanya salah aku.andai aku tidak terlajk seperti ini dah pasti aku xkan menanggung akibat n.sekarang aku sudah kehilangan mereka.org yang aku sayangi.antara mereka yang penting dalam hdup ak.
alkisahnya bermula begini...
aku n jenis yang pelupa.apa bnda skalipun ssh sangat nk melekat lam otak aku n.so nak dijadikan cerita aku terlupa date birthday kwan karib ak.siyes aku xigt langsung,yang aku tao bln 7.pastu aku tergerak at nak bkak FB dia nk tengok bla burfday dia.rpanya da 3 hri terlepas.aku tao dia msti kcewa.sbb tula aku perasan dia bla jumpa aku da x cam dlu ag.mka n emosi dia.tersirat something yang aku sukar nak fahami....pastu aku da xbrani la nk wish da lwat 3 ae.ak xwish lgsung la.tp aku bercadang nak wat surprise birthday party kat dia so ak inform kat kwan2 ak yang len.geng2 aku.lma aku menungu tapi drg langsung x rep msej aku.sampai skg aku masih lagi berharapkan keajaiban yang drg akn mesej atao say something that makes me feel relief...but nothing happen......
last2 aku frust gler ngn sikap dingin dorang so aku wat keptusan yang aku akn deactive pesbuk aku....aku ingat nak hilang dari dunia drg.biala...maybe drg da xplukan aku da dalam hdup drg....cik abg aku lak bila aku mengadu sal n.dia ley mrah aku blik.dia siap tnya ag soklan cepumas...mna lam hdup kita  llbh pntg, kwan ke pelajaran?cewah...ayat dia mmg xley blah la....so aku pun watla tindakan drastik ni....hurm....aku putuskan senyap2 tali psahabatan kami yang selama 6 thun ni...sayang kan?tapi nak wat cne...aku sendri da hilang punca da....
khabar terbaru...skang n dia da pandai ckp kasar ngn aku.sentap kot....smpi skg aku msih trasa hati tapi aku xtnjukan la...biala...insyaallah...keadaan akan pulih selepas n....aku hanya mampu berharap....

notakakilima: author said: biarkan luncai terjun ngn labu2 nyer....

Sunday, June 26, 2011

kisah kari ikan

alkisah....
mgu lpas...kwn sekerja mak ak mntak tlg mak ak buat kari ikan sebab dia kta xtahan ngn bau kari mamak special yang mak ak wat...mak ak memang akan msak tiap2 pagi untuk anak2 dia bwak bkal..skali bkal lunch kmi sebab slalunye kmi pas blik akn tgu mak abes kje kt skolah.so mmg lpar la lau nk tgu smpi kol 4 2...alternatifnye mak aku pn bawakla bekal untuk kami.....bru la anak2 dia xnmpak sangat cm zombie kebuluran...haha
k smbung cter td...da kwan mak ak 2 nak sangatla..org mgandung blhla kita panggil mengidam tp org yang x mengandung n ak kurang pastila ayat ap...hehe...da dia nak sangat so mak aku pn stujula...ae jmaat 2 mak ak jmpala ngn kwn dia 2...kwn dia siap bg ikan ag nk mntak wat kari...ikan ap?haa....ikan pari sama ikan semilang....2 diaaa....sepanjang umo ak xpnah ag aku dengar kari ikan semilang ke pari ke...tpi mak aku kta da rmai sangat yang wat...haih..nmpak sangatla ak n darat....pastu jd satu kje lak ak nk mnyiang ikan sebesar lengan 2....
esknye mak ak pn msakla....rempah2 mak ak wat malam ag.santannye bru msok pg 2..yela mna nk sempat lau wt pg 2 gak...k kra da siapla n kan....so cm biasenye yang tjadi mak ak akn siapkn bekal untk ak g kje....sllalu ak yang siap sndri tp pg 2 mak ak rjinla plak siapkn..tma kseh mak...hehe...pastu n dialog ak ngn mak


mak: n mak da siapkan bekal kamu n....msokkn lam beg cna
aku:hurm..lauk kari ke mak?
mak:yela.....nah..amik la
aku:eeiii...xnakla mak....xpnah2 kakak mkn ikan pari ngn smilang kari n...hnyir la
mak:sdapla n...cba mkn
aku:xnak gak...
mak:xnak sda..bia abah kamu mkn...
so mak ak pn xjdila....tp bpe saat pastu ak mla tercium bau nyang sangat wangi...bau klari...perlahan2 ak merapati mak then berbisik...mak sdap la bau kari n...nk rsa ckit??mak ak ap ag..pkat2 ngn abh ak gelakkn ak..mak kta da abes da nsi...xya ngnda2 nk bwk bkal ag...ak pn ckpla yang ak nk cicah ngn roti je...mak ak pn bgla lam mgkuk ckit untuk ak....
bla ak rsa......ffuuuuhhh.....sdap giler!!!!lgsg x bao hnyir ikan.....ak mmg mnyesal gler x bwk bekal...ptg tu blik kje ak pn ngn mka sim-pati ckpla yang ak nak makn...pastu mak ak ckp lauk da abes....kwn mak yang bwk blik....addeeeii....melepas ag...kwn mak ak pn....cm la xtao yang ank2 mak n mmg da kelaparan kebuluran bla blik skola... 
blik 2 sementela nsi pn xde ak pn melahapla kari ikan yang bg ak sangat3 sdap 2....ad la nsi ckit yg bekal sepatotnya ak bwak tp sbb ego ak xnak 2 bwah sji...abah ak xmkn pn..dia smpn kan utk ak..hehe
pas mkn 2...ak kmas2 umah n mndi siap2 smala..mlm 2 plak ak crila kari 2 bwh sji pn xde gak so ak tnyala mak mna kari nye kakak nk mkn....jwpan mak ak: da abes......
haih...