Tuesday, April 24, 2012

homemade aiskrim


alhamdulillah..aku masih lagi diberi kesempatan untuk menulis kat lam ruangan ni...ekceli da lama sangat da nak updet tapi bizi derr...ngan tutor ag..lab report..test..bla2..

tetibe aku terlintas nak updet sal resepi aiskrim....best jugak kalu dapat makan home made aiskrim kan??paling penting...kita xragu masakan  (err..xtao nak vocab apa) kita halal dan bersih..kasi smile cket..=)

cam biase sebelum aku updet aku akan search maklumat dulu kat tenet..tanya incik google sal tajuk aku ni..sekali dia bagi..nah ko..banyak tol versi resepi..so terpulanglah pada korang suma nak pakai yang mana satu..mana2 pun boleh jer..tepuk perut tnya selera..(eehh..apalah punyer pepatah..)..

aku punye resepi ni pun sama gak ngan blogger2 lain cuma aku ejas2 ckit mana yang patut nak bagi lebih sedap..

ni hasil titik peluh aku yang pertama..taraaaa...!!


abaikan comot tu yerr...haha

anyway banyak cakaplah aku ni..k la...aku guna resepi yang ni masa nak buat..

resepi eskrim coklat

1 tin susu pekat (yang 550g tu)
2 sudu besar ovellete (bia penuh sudu)
1 tin air suam (guna tin susu pekat tadi senang )
2 sudu besar serbuk koko (aku pakai cap kedai biase jer..van hauten pahit cket )
4/5 kotak kecik susu full cream (nak lagi sedap taruk susu coklat)
2 sudu besar milo (n aku tambah sendiri nak bagi rasa milo )

1.mula2 masukkan susu pekat n ovellete lam mixer...
2.kalau ikut resepi asal kena ada telur sebijik tapi aku xletak sebab aku takut hanyir (sebenarnye xpun)..so 3.aku gantikan ngan susu full cream tuhh...
4.korang putarkan suma sekali sampai naik kembang
5. masa yang sama korang suh la adik bradik suami ke mak ke bancuh serbuk koko n milo lam air suam adunan ni sebenarnye xleh tinggal lama tao sebab nanti dia jadi gelembung2...
6. pastu campurkan
7. masa nak putar ni la amek masa yang paling lama...
agak2 memang da kembung sangat2 da..sampai xlarat nak putar da (automatik mixer len cerita) baru korang  simpan lam peti ais
8. pas 2 jam lam freezer kuarkan balik and putar lagi sampi kembang lagi
9. barulah simpan untuk dimakan esoknyer..

cara aku ni memang agak leceh bagi korang n korang maybe akan prefer resepi lain.. terpulangla...aku buat camni sebab nak bagi dia punyer tekstur lagi bagus..=)

rasa dia memang sedap!! kalu nak bayangkan kat korang..rasa dia cam rasa eskrim matkool coklat tu..perghh,..sdap tu..hehe

pastu kali kedua aku buat mak aku suh aku buat perisa lain plak..dia kata muak la kalu makan perisa coklat jer..aku caka[ ok jer..tapi kena adalah perisa..so malam tu jugak mak aku g bandar n beli barang2..hehe

resepi aiskrim pelangi

bahan dia sebenarnye lebih kurang jer ngan bahan untuk eskrim coklat tu cuma yang bezanye 

1cmca teh esen vanilla
perisa pilihan (jagung ke durian ke mangga ke..xpun pakai je kordial tu.)
  pastu macam biase bahan2 di atas..
 serbuk koko n suma yang berkaitan ngan koko dah xperlu

arahan pun lebih kurang sama jugak ngan diatas..cuma korang xyahla bancuh serbuk koko ngan air suam da..
pastu korang asingkan lam mangkuk berbeza..
setiap mangkuk tu korang isikanlah ngan perisa pilihan korang..
lepas semuanye da siap..mulah melapis adunan korang
dan akhirnye letak didalam freezer..=)
 hasilnye adalah...daaa!!


cantik kan??hehe..tabur2 la hiasan ikut suka hati..mak su aku dia masa mix kan adunan tu dia masukkan sekali ngan oreo..lagii sedap wooo...

korang nati cubalah kat rumah yek??bahan2 dia pun mudah je..rembat je bahan lam cupboard umah..hahaha
kalu xpaham boleh tanya..nanti insyaallah aku akan cuba jawab terbaik..=D

p/s : kalu nak bagi eskrim kita cukup elok tekstur dia cam kat kedai tu...korang kena pastikan suhu freezer korang lam optimum..jangan terlampau sejuk n terlampau biase...lagi elok kalu ada icebox..kalu xde xpe..jangan masukkan terlampau banyak benda lam peti ais tu nanti dia punyer suhu akan kurang...ejas suhu lam 0 ke -2..selamat mencuba..=)

n resepi asal..hehe

2 comments:

  1. try la=)))....senang sangat nak wat kalu kita da biase..=)

    ReplyDelete